België herdenkt in Luik op 04/08/2014

In aanwezigheid van  Zijne Majesteit de Koning, ging de nationale ceremonie door aan het Herdenkingsmonument voor de Geallieerden te Cointe (Luik). Vertegenwoordigers van alle overheidsniveaus in België hebben er samen met afgevaardigden van landen uit de hele wereld het begin van WO I, de vele slachtoffers en het moedige verzet van België herdacht op deze symbolische locatie. De ceremonie verliep in alle soberheid en stond in het teken van de verzoening.

Door de beperkte omvang van de locatie was er geen publiek aanwezig maar de ceremonie werd integraal uitgezonden op grote schermen in het stadscentrum op de Place Saint-Lambert en op de televisie.

Na de ceremonie te Cointe werd vervolgens een beperkte ceremonie gehouden in het Luikse stadhuis, welke de overhandiging van het ‘Croix de la Légion d’Honneur’ van Frankrijk aan de stad Luik herdacht. Aan het begin van deze ceremonie vloog de ‘Patrouille de France’ en de Belgische luchtcomponent over de Place Saint-Lambert.

In het stadscentrum was het hele gebeuren te volgen op grote schermen en waren er tal van activiteiten gepland tijdens het volledige weekend van 1 tot en met 4 augustus 2014.

Defensie organiseerde er onder meer een authentiek dorp 14-18 en verschillende binnenlandse en buitenlandse militaire muziekkapellen waren actief zijn in de stad.

Download het volledige programmaboekje dat werd uitgedeeld aan de aanwezigen.

Het volledige programma van dit weekend kunt u raadplegen op de website van de provincie Luik (FR)