België herdenkt in Nieuwpoort en Ieper op 28/10/2014

Op 28 oktober 2014 herdacht de federale overheid de honderdste verjaardag van de slag bij Ieper met het thema: de weigering van de onderwerping, het onder water zetten van de IJzervlakte en een eerbetoon aan Koning Soldaat. De herdenkingsactiviteiten gingen door in zowel Nieuwpoort als in Ieper.

De dag in het teken van de herdenking startte in Nieuwpoort aan het Koning Albert I-Monument met een ceremonie in aanwezigheid van de koning, koningin en afgevaardigden van landen uit de hele wereld die betrokken waren in de Eerste Wereldoorlog (in totaal worden 83 landen uitgenodigd op deze herdenkingen). Het eerbetoon aan koning Albert I en de onderwaterzetting van de IJzervlakte staan er centraal.

Nadien volgde een tweede ceremonie om 17u30 onder de Menenpoort te Ieper waarbij de nadruk lag op de eerste slag om Ieper. Deze aangepaste Last Post werd eveneens bijgewoond door de koning, koningin en de nationale en internationale genodigden.

De dag werd tenslotte afgesloten om 20u30 met een gratis concert van Wim Mertens in de kathedraal van Ieper. Hierop was ook het grote publiek welkom.

Download de toespraken van de plechtigheid in Nieuwpoort

Download de toespraken van de plechtigheid in Ieper

Download het volledige programmaboekje dat werd uitgedeeld aan de aanwezigen.