Nieuws

Op zaterdag 18 april werd een plechtigheid gehouden van burgerlijke en militaire autoriteiten aan het herdenkingsmonument van de raid op Zeebrugge, met de aanwezigheid van een Brits en Belgische marinedetachement.

De Britse koningin Elisabeth huldigde op 6 november de Flanders Fields Memorial Garden in, samen met koning Filip en Defensieminister Steven Vandeput. Het groene grasperk naast het hoofdkwartier van de Britse Guards is aangelegd met aarde van West-Vlaamse kerkhoven uit de Eerste Wereldoorlog.

Het Nationaal Geografisch Instituut heeft een kaart ‘1914-1918’ uitgebracht, gekoppeld aan een website en een toepassing voor je smartphone.

Het boek is voortaan te koop tegen de prijs van € 25,00 op onderstaande adressen!

Van 3 tot 5 oktober zal een pontonbrug over de Schelde in Antwerpen toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Met de regelmaat van de klok programmeert de zender National Geographic documentaires over de Tweede wereldoorlog en nazi-Duitsland onder de titel Apocalypse. De makers van die reeks hebben recent ook hun zinnen gezet op de Eerste Wereldoorlog. Zij brengen een DVD box op de markt over de Groote Oorlog die de wereld beroerde van 1914 tot 1918.

Tussen 8 – 12 oktober 2014 is er een herinneringsmars, worden op diverse locaties plechtigheden en tentoonstellingen georganiseerd en komt het Franse commando- en steunschip “Dixmude” naar de marinebasis van Zeebrugge met aan boord een detachement marinefusiliers en de muziekkapel Bagad de Lann Bihoué.

In Diksmuide werden de Dodengang en zijn museum recent gerestaureerd. Ze werden opnieuw ingehuldigd op woensdag 28 augustus 2014, in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Defensieminister, de burgemeester van Diksmuide en de directeurs van het Koninklijk Legermuseum.

Deze militaire begraafplaats, ingericht in de nabijheid van het fort van Marchovelette, omvat de graven van 491 Belgische soldaten, waarvan 178 onbekend, en 32 Franse militairen.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft op zondag 10 augustus 2014 de militaire basis van Poelkapelle bezocht. In dat kwartier worden chemische wapens uit de Eerste Wereldoorlog vernietigd. Centraal tijdens het bezoek stond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar ook de lessen die daaruit getrokken kunnen worden.

Pagina's