Tentoonstellingen

In dit overzicht vindt u projecten die een subsidie en/of label ontvangen hebben van het Federale Organisatiecomité ter Herdenking van WO I. Deze projecten werden ingediend tijdens de federale projectoproep en goedgekeurd door een Wetenschappelijk Comité.

 • 20/01/2014 - 31/12/2019

  De Groote Oorlog in de grote lijnen
  Het Instituut voor Veteranen organiseert een rondreizende tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog, die tijdens 2014-18 door België trekt. Foto’s, documenten en anekdotes evoceren zowel de grote thema’s van de oorlog als de minder bekende verhalen: de aanslag in Sarajevo, de grote veldslagen, vreemdelingen aan het front, technologische evolutie, de bezetting, voedselbedeling, ... de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog op internationaal, Belgisch en lokaal vlak.

  De tentoonstelling bestaat uit een 30-tal panelen in het Nederlands, Frans en Engels. U kunt de tentoonstelling aanvragen bij het Instituut voor Veteranen –NIOOO voor periodes van minimum 1 week (€100 per week). Indien u dit wenst, kan u ook een beroep doen op ervaren gidsen. Voor 30 euro per dag begeleiden zij op een interactieve manier groepen voor deze tentoonstelling. U kunt deze tentoonstelling boeken op herinnering@warveterans.be of 02/227 63 18.

   

 • 20/01/2014 - 31/12/2019

  Congo en de Eerste Wereldoorlog
  De reizende tentoonstelling Congo en de Eerste Wereldoorlog van het Instituut voor Veteranen-NIOOO zoomt in op het Afrikaanse strijdtoneel ‘14-’18, maar ook op het bijzondere verhaal van de 32 Congolese soldaten die in Belgisch uniform vochten in Namen, Antwerpen en aan de IJzer. De tentoonstelling bestaat uit een 25-tal panelen in het Nederlands, Frans en Engels. U kunt de tentoonstelling aanvragen bij het Instituut voor Veteranen –NIOOO voor periodes van minimum 1 week (€100 per week). Indien u dit wenst, kan u ook een beroep doen op ervaren gidsen. Voor 30 euro per dag begeleiden zij op een interactieve manier groepen voor deze tentoonstelling. U kunt deze tentoonstelling boeken op herinnering@warveterans.be of 02/227 63 18.

 • 17/09/2015 - 31/12/2021
  Virtuele tentoonstelling

  Belgische burgers tijdens de Groote Oorlog

  Met deze virtuele tentoonstelling vestigt de DG Oorlogsslachtoffers van de FOD Sociale Zekerheid de aandacht op de grote historische waarde van de archieven die zij beheert. De archieven geven een beeld van het dagelijks leven en het lijden van de bevolking tijdens de Oorlog van '14-'18.

  Wie zijn die duizenden burgerlijke slachtoffers? Wat hebben ze meegemaakt? Verhalen uit eigen land, uit de archieven opgediept. Getuigenissen uit eerste hand.

  De tentoonstelling is opgebouwd rond verschillende thema's die de situatie van de burgelijke oorlogsslachtoffers illustreren. De 5 grote thema's zijn oorlogsfeiten, wegvoering voor dwangarbeid, zieken en gekwetsten, het verzet en de moeizame wederopbouw.

  De archieven van de DG oorlogsslachtoffers zijn de voornaamste bron van de tentoonstelling. Het gaat dus in de eerste plaats om administratieve dossiers van burgers die een aanvraag voor steun hebben ingediend. De tentoonstelling bevat teksten, getuigenissen, officiële documenten, foto's en illustraties.

  De website is in eerste instantie bestemd voor: de betrokken families, genealogen, onderzoekers en historici. Je kunt dan ook jouw eigen onderzoek beginnen!

  Meer info op vindt u op www.belgischeburgers14-18.be