Video's

Hieronder wordt alle hedendaags beeldmateriaal, gerelateerd aan de herdenkingen 14-18 van Defensie, samengebracht.

Generaal Tombeur en de Slag bij Tabora

19 september 1916 was een memorabele datum tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die dag veroverde de Belgisch-Congolese Weermacht de stad Tabora in het voormalige Duits-Oost-Afrika op de Duitsers. Honderd jaar later gedenkt België tijdens meerdere plechtigheden de Groote Oorlog in Midden-Afrika, ook in Sint-Gillis.

11 november - 11 novembre - 11 November - 11. November

Eerbetoon aan 30.000ste Last Post

Ter gelegenheid van de 30.000ste Last Post onder de Menenpoort in Ieper hebben brandweerkorpsen over het hele land, en ver daarbuiten, een eerbetoon gebracht. Ook de brandweer van Londerzeel deed mee.

Eerste gifgasaanval eeuw geleden

Een dodende wolk chloorgas sloeg op 22 april 1915 een bres van zes kilometer in de stellingen van de geallieerden. Honderd jaar later herdenkt Koning Filip in de Westhoek de duizenden slachtoffers die bij die allereerste gifgasaanval vielen.

Wapenstilstand herdacht

In hartje Brussel heeft koning Filip op 11 november een bloemenkrans neergelegd aan het graf van de Onbekende Soldaat. Hij huldigde er de Belgische militairen die sneuvelden tijdens de beide wereldoorlogen en sinds 1945.

De gesneuvelden van het Gemenebest herdacht

Defensie betuigt jaarlijks begin november eer aan de soldaten van het Britse Gemenebest die tijdens de Eerste Wereldoorlog sneuvelden. Dit jaar was geen uitzondering. Op 7 november 2014 was er een ceremonie aan het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel.

Een stukje Westhoek in hartje Londen

De Britse koningin Elisabeth huldigde op 6 november de Flanders Fields Memorial Garden in, samen met koning Filip en Defensieminister Steven Vandeput. Het groene grasperk naast het hoofdkwartier van de Britse Guards is aangelegd met aarde van West-Vlaamse kerkhoven uit de Eerste Wereldoorlog.

WERELD HERDENKT DE SLAG AAN IJZER EN IEPER

Bijna heel België viel tijdens de Eerste Wereldoorlog in Duitse handen, behalve zo’n 2.000 km² in het uiterste Westen van ons land. Daar woedde vier jaar lang een hevige loopgravenoorlog. Het begin van die strijd is honderd jaar later op 28 oktober herdacht in Nieuwpoort en Ieper.

Tv-spot herdenking WO I op 28 oktober te Nieuwpoort en Ieper

Fransen en Belgen herdenken slag om Diksmuide

De slag om Diksmuide was een van de zwaarste bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Duizenden Franse en Belgische militairen sneuvelden of raakten gewond terwijl ze de Duitse opmars probeerden te stoppen. Op de Grote Markt van Diksmuide werd op 12 oktober die hevige strijd herdacht.