De versterkte positie van Namen

De forten van Namen bestaan uit negen forten: vier grote en vijf kleine: Cognelée, Emines, Marchovelette, Malonne, Saint-Héribert, Suarlée, Andoy, Dave en Maizeret. Al de forten werden gebouwd tussen 1888 en 1891 op initiatief van generaal Brialmont.

De forten van de Versterkte Positie Namen
De forten van de Versterkte Positie Namen

Op 20 augustus 1914 naderen Duitse troepen de “Versterkte Positie Namen”. Naast de vestingtroepen beschikt luitenant-generaal Michel over de 4de Legerafdeling. De aanvallers hebben hun lessen getrokken uit de gevechten om de forten in Luik en zetten 135.000 soldaten en 590 stukken geschut in, waaronder de zware stukken van 42 cm en van 30,5 cm.

De volgende dag, omstreeks 10 uur ’s morgens, begint het systematische bombarderen van de forten en Namen. De forten moeten zware beschietingen doorstaan, terwijl de vijandelijke artillerie zelf buiten het bereik van de geschutskoepels van de Belgische forten is geplaatst. De voortdurende beschietingen en de verstikkende rook van de ontploffende granaten zorgen ervoor dat de forten zich één voor één overgeven.

Het Fort van Marchovelette krijgt op 23 augustus een voltreffer in een munitiekamer, waarbij twee derde van de bezetting van het fort wordt verbrand of gekwetst. Niettegenstaande deze verliezen blijft het fort verzet bieden.

Op 25 augustus geven de forten van Dave en Suarlée zich over na zware bombardementen.

De “Versterkte Positie van Namen” valt. De 4de Legerafdeling slaagt erin om via Frankrijk uiteindelijk de Belgische havens te bereiken, waarna ze opnieuw wordt ingezet.

Enkele forten rond Namen zijn open voor bezoekers:

Fort de St Héribert